兵人在线BBICN

☆ 三游酷玩 (17年老字号诚信模玩店)
★ 犹大模玩 - 【雕像专营形象店】
☆ 呼和浩特 呼市兵人HOBBY CASTLE
★ 香菜模玩(皮皮虾模玩店)
☆ 北京 Easytoys国贸旮旯玩具店
★ 广告位 -------------- 空缺中
☆ 广州 优之兵模 兵人专卖店
★ 广州 专业兵模玩具店-【主营批发】
★ PJ玩具铺仓储批发店- 【主营批发】
☆ 武汉 藏影兵人沙龙
☆ 天津 神秘博物馆 实体店
☆ 御车族-福州兵人模型店皇冠金牌店

[EB] 太阳报文: Enterbay 猫王摇滚復兴

BBICN 上海旗舰淘宝店

「Rock 'n' Roll never die!」一套《天与地》,令摇滚精神再度復兴,连带其他摇滚产品也备受关注。Enterbay就拣喺呢个时候推出与寿屋联手打造嘅限量特别版人偶—Elvis '68 Comeback Special,将「摇滚之父」猫王以1/6姿态还原人间,加上仿真Mic Stand及Amplifier,形神俱备展现出Dr.Dylan所讲嘅摇滚精神!

「往事係用嚟回味,唔係用来逃避!」猫王嘅一生就令人传颂至今。1935年出生、成年後将黑人嘅骚灵音乐(Soul),与白人嘅乡谣(Country)及福音(Gospel)乐曲相结合,凭一身混血曲风席捲全美,威到14次攞到格林美奖提名。今次为纪念猫王逝世35周年而製作嘅1/6 Figure,係E记与日本玩具大厂寿屋共同炮製,前者负责设计、後者负责包装发行,并取材自猫王高峰期喺NBC电视台主持嘅特备节目《Elvis》,呢个节目後期被公众认定为「'68 Comeback Special」,如今成为Figure嘅Boxset名称。

Chok样飞机头
猫王形象深入民心,喺Band友心目中更係神圣而不可侵犯,为免得罪Fans,E记事前做咗大量资料搜集,最後头雕由造型师Scuderia打造,并由Y.J.Park监修涂装,且预先做咗多个样办畀官方审批。试办所见,官方明显比较钟意猫王以Chok样示人,五官、轮廓都有不俗嘅神似度,最正係连飞机头及两鬓「的水」都跟足真人,唔讲仲以为搽咗髮蜡。唯一要弹係头雕只有一款,实在唔够喉,加上表情略嫌木口木面,未能充分表达出猫王深入民心嘅招积神态。

仿皮褛扮Rock友
猫王除咗歌声动人,一身Rockabilly形象亦对後世影响甚深,E记就特製黑皮褛,虽然只係仿真皮,但係质感、光泽都似足真皮材料,最难得係猫王常用嘅黑色手带及厚底皮鞋,Figure都跟足比例做番出嚟,抵赞!配件方面,有齐麦克风、结他、Mic Stand、Amplifier及仿舞台底座,结他亦依足实物装咗六条弦线,配合六隻可换手掌,弹Chord都神似过人!素体亦有巧妙之处,跟以往纯PVC製品唔同,今次採用咗全新RM5.01素体,心口位有软皮包裹,模拟出真人胸肌,解钮爆衫更加Human-being。

Enterbay 1/6 Elvis '68 Comeback Special零售价︰$1,680
预订截止日期︰2012年2月10日
预计出货日期︰2012年3月20日
(全球限量3,000盒)

五官神似度高,可惜表情太木独,唔够招积。

虽然结他係PVC製品,但係色泽、肩带嘅仿真度极高,最正係连弦线都有埋。

麦克风可挂於Mic Stand上,逼真得够晒紧要!

连戒指、手带等Detail位都照顾到,使唔使跟到咁足呀﹖

虽然有齐Amplifier、仿舞台底座及六隻可换手掌,但以$1,680价钱嚟讲,似乎价位都係高咗啲。

RM5.01素体有成30个关节,摆甫士尚算灵活。

评分

ZIP + 2 + 1 + 2 + 2

上一篇:ZCWO新品预告:1/6 办公室白领-女秘书PAYTON---P7更新配件谍照
下一篇:ZCWO: 1/6 电动工具套装-即将正式发布~------P7更新四张谍照

我挺喜欢这吉他的。不知有没有张嘴唱歌的头雕...
我要说一句 收起回复
表情不太好...总体还算OK
我要说一句 收起回复

https://bbs.bbicn.com/forum.php?m ... 581&highlight=elvis

Old, old news...
我要说一句 收起回复
CasualCollector 发表于 2012-1-31 08:47
https://bbs.bbicn.com/forum.php?m ... 581&highlight=elvis

Old, old news...

这里是一些媒体文章的介绍文章

即另一个角度了解1/6 新品  ^_^
我要说一句 收起回复
ZIP 发表于 2012-1-30 20:11
这里是一些媒体文章的介绍文章

即另一个角度了解1/6 新品  ^_^

Ah, makes sense then. Thank you!
理解。同意。
我要说一句 收起回复
eb  素体的大长腿  看着闹心
我要说一句 收起回复
最后一张图,EB自己人看着不会别扭么
我要说一句 收起回复
我就关心啥时候出来,EB 现在出东西挺快的。
我要说一句 收起回复
最后一张比例看起来很怪异
我要说一句 收起回复